Sağlık

Pelvik taban hastalığı hakkında bilinmesi gereken 5 nokta!

Öksürürken veya bağırırken idrar kaçırma, sık tuvalete gitme ihtiyacı, bel ve boyunda ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı, hatta diş gıcırdatma! Bu ve benzeri şikayetlerin arkasında muhtemelen adını bile duymadığınız Pelvik Taban hastalığı yatıyor olabilir!

Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Öğr. Gör. Özdal Ersoy “Pelvisin iç kısmını kaplayan pelvik taban kaslarının ve bu kasları besleyen sinir ağının bozulması sonucu ortaya çıkan Pelvik Taban hastalığı, birçok farklı şikayetle kendini gösterdiğinden tanı konulana kadar yıllar geçebilir. ve tedavi başlıyor!” diyor. Öğr. Gör. Özdal Ersoy, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ancak utanç verici şikayetler nedeniyle doktora başvurmaktan bile çekinebilen Pelvik Taban hastalığı hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktadan bahsetti, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Bu şikayetlerde kendini gösteriyor!

Pelvik taban hastalıklarının dışkılama veya tutma güçlüğü (kabızlık veya dışkı/gaz kaçırma) şeklinde kendini gösterebileceğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Özdal Ersoy, bu nedenle ‘utanç verici hastalık’ olarak da anıldığını söylüyor. İdrar yaparken yanma, idrar kaçırma, cinsel aktivitelerde bozulma (ağrılı cinsel ilişki, vajinismus, orgazm sorunları vb.) gibi şikayetlere neden olabilen Pelvik Taban hastalığının ortaya çıkmadan önce bazı sinyaller verebileceğini belirten Dr. bu belirtiler ‘açıklanamayan karın, kasık, bel, sırt ve boyun ağrıları, hazımsızlık, bağırsak gazında artış, reflü şikayetleri ve hatta diş sıkma, gıcırdatma gibi sorunlar’ şeklinde ortaya çıkar.

Başka hastalıklarla karıştırılabilir!

Günlük yaşam konforunu son derece olumsuz etkileyen ve kişinin sosyal hayattan geri çekilip kendi içine kapanmasına neden olan Pelvik Taban hastalığının neden olduğu ağrıların, sindirim sistemi veya ürojinekolojik sistemin birçok hastalığı ile karıştırılabileceğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Özdal Ersoy, “İrritabl bağırsak sendromu, halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriozis, kronik prostatit, kronik sistit ve sırt, boyun, bel fıtıkları gibi hastalıkların şikayetlerine benzeyebileceğinden, Tanı ve tedavide önemli zaman kaybı.

Pelvik tabana neden olan etkenlere dikkat!

Dr. Özdal Ersoy, Pelvik taban kaslarının yapısı ve görevleri; ilerleyen yaş, gebelik ve doğum, geçirilmiş pelvik ve karın ameliyatları (bağırsak-mesane-rahim ve yumurtalık, karın germe ve kasık fıtığı ameliyatları), obezite, kronik öksürük (özellikle KOAH, astım), tuvaleti uzun süre erteleme, hemen vaka idrar olmadığında bile idrar yapmaya çalışmak, mobbinge maruz kalmak, gerginlik gibi durumlardan olumsuz etkilendiğini ve bunun Pelvik Taban hastalığına yol açabileceğini söylüyor.

Günlük hayatı olumsuz etkiliyor!

Pelvik Taban hastalığının neden olduğu şikayetlerin başka hastalıklarla karıştırılabileceğini, teşhis edilmesinin uzun yıllar sürebileceğini belirten Dr. hasta ve yakınlarının tükenmişliğine, depresyonuna ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilen bu durum, kişinin günlük aktivitelerini etkileyerek kişinin bireysel ve sosyal hayatını oldukça olumsuz etkilemektedir. Kişi tuvaletten çıkamadığı için gündüz işlerini erteleyebilir, iş ve okul kaybına maruz kalabilir, idrarın neden olduğu kötü koku veya idrar kaçırma nedeniyle sürekli çocuk bezi kullanma ihtiyacı duyarken özgüven kaybı yaşar, kaygı ve depresyon, kişinin ailesini ve sosyal hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Multidisipliner tedavi gerektirir!

Pelvik Taban hastalığının tanı ve tedavisinde multidisipliner yaklaşımın esas olduğunu belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özdal Ersoy, “Hasta bazen birçok branş arasında görülmekten bıksa da en iyi tedavi başarısı ancak bu şekilde elde edilebilir” dedi. Dr. Özdal Ersoy, Pelvik Taban hastalıklarının her birine yönelik tedavi yaklaşımı örnek teşkil etse de asıl tedavi başarısının kişiye özel yapılandırılmış tedavi teknikleriyle sağlanabileceğini belirtiyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ortaca-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu