Ekonomi

5 milyon riskli konut için ‘harekete geçin’ çağrısı: Güçlenerek kurtarabiliriz

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle İTÜ Süleyman Demirel Konferans Merkezi’nde ”Kentsel Dönüşümde Güçlendirmenin Rolü”çalıştay düzenlendi. ”Yerel Yönetimler ve Güçlendirme”Etkinlik temasıyla gerçekleştirilen etkinlikte, deprem oluşumunda Türkiye’de riskli olan konuların güçlendirilmesinin önemi ve güçlendirmenin önündeki idari ve yasal engellerin kaldırılması gerekliliği ele alındı.

Finanstan hukuka tüm taraflarla yetkilendirmenin tartışıldığı çalıştayda; ilçe belediye başkanları, müdür yardımcıları, müdürler, mühendisler, bölge müdürleri ve kamu kurumlarının temsilcileri, mühendislik ve müşavirlik firmaları, STK’lar ve firma temsilcileri.

Etkinlikle ilgili değerlendirmelerde bulunan DEGUDER Lideri Sinan Türkkan, güçlendirmenin ayrı bir mühendislik ve başlı başına ayrı bir konu olduğunu belirtti. “Dolayısıyla güçlenmek için hem hukuki hem de mali altyapının oluşturulması gerekiyor. Bunlar olmadan bir yere gitmek, bir şey yapmak mümkün değil.”söz konusu.

Türkkan, bugüne kadar yapılmayan ve ilk kez düzenlenen bu çalıştayda güçlendirmenin sadece teknik yönlerinin değil, nasıl güçlendirilebileceğinin konuşulduğunu söyledi. Bu işin hukuki altyapısının nasıl olması gerektiğini, sürecin şu anda nerede takıldığını ve mali kaynakların nasıl kullanılacağını görüştük” dedi.açıklama yaptı

“Güçlendirme ile 5 milyon konut kurtarılabilir”

Şu anda takviye ile ilgili yüklerin devam ettiğinin altını çizen Türkkan, şu ifadeleri kullandı:

“Maalesef tüm davetlerimize rağmen farklı zorluklarla karşılaşmaya devam ediyoruz. Güçlendirme süreçlerinde ‘yıkım ve yeniden yapılırken gerekli tüm belgeler isteniyor’. Dayanıklılık, bir sorundur.” Bu sorunların ortadan kaldırılması ve vatandaşların güçlendirilmesi için teşvik edilmesi gerekiyor. Çünkü riskli yapıları güçlendirerek ama düşük maliyetlerle kurtarabiliriz. Hepsini yıkıp yeniden inşa etmeye vaktimiz yok. Türkiye’de 6-7 milyon riskli konut var. Şiddetli bir depremde hasar görmesi beklenen bu evlerin “5 milyonu güçlendirilerek kurtarılabilir. Bu hanelerin 600 bini İstanbul’da.”

Türkkan, vatandaşların güçlendirme konusunda daha bilinçli olması ve taleplerini ilgili belediyelere iletmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

“Binaları düşük maliyetle güçlendirebilir ve güçlendirebiliriz”

İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Prof. Dr.Ali Hepsen, “Yıllardır önemli bir noktayı gözden kaçırıyoruz. Güçlendirme, yıkım ve yeniden inşa maliyetinin üçte birine mal olur. İmar planlarında güçlendirme de ihmal edilmiştir. Dernek burada çok değerli bir boşluğu dolduruyor. Ya binaları dönüştürmenin maliyetini üstleneceğiz ya da çok daha düşük maliyetle daha güçlü hale getireceğiz. Dolayısıyla binaları düşük maliyetle güçlendirip sağlamlaştırabiliyoruz.”açıklama yaptı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu