Ekonomi

Tütün Hasadı Başladı: Çiftçiler Şikayetçi

Tütün hasadı başladı

Çiftçiler 70 TL’ye tütün alan özel şirketlerden şikayetçi

SAMSUN – Samsun’un Bafra ilçesi kırsalında tütün hasadı başladı.

Türkiye’nin tütün deposu olarak nitelendirilen Samsun’da kırsalda tütün hasadı başladı. Bafra’da kırsal halkın tek geçim kaynağı olan tütünde üreticiler, artan maliyetler ve verimin düşük olması nedeniyle bu yıl tütünün çok pahalıya gelmediğini söylerken, gece gündüz demeden tarlada tütünlerini topluyor.

“Bu yıl rekolte düşük olacak”

Hasatla ilgili bilgi veren Gökçesu Mahalle Muhtarı Aytekin Çil, “Tütün bizim atalarımızdan, atalarımızdan gelen bir meslek. Biz küçüklüğümüzden beri bu işi yapıyoruz. Tütün fiyatlarının yüksek olması ve ucuz tütün fiyatları da işimizi zorlaştırıyor.” Aslında çok az insan bu işi yapıyor” diye konuştu. “Gelecek neslin de bu işi yapacağını düşünmüyorum. Bize bu işi yaptıran firmalar bize büyük avanslar kazandıran firmalardır. Vatandaşlar bu yıl da şiddetli yağışlar nedeniyle tütün ekemedi. Bunu yapan insanlar da düzgün büyümedi. Bu yıl rekoltenin çok düşük olacağını tahmin ediyorum. Durum bunu gösteriyor” dedi.

“Köyde tütün toplayacak genç nüfus yok”

Şehre göç nedeniyle tütün toplama işinin yaşlılara bırakıldığını belirten Müstecep Mahallesi tütün üreticisi Seydi Aytaç, “Maalesef tütünden başka bir şey yok. Sadece tütün yapmak için uygun bir yer olduğu için tütün yapmak zorunda. Maliyetler yüksek, şu anda işgücü var. Sonuç olarak kimse yok. “Yok olacak. Bu tütünün üreticisi olmayacak. Bu yıl verim çok düşük. Dikim olayı çok zordu. Yağmur nedeniyle kurallar pek iyi gitmedi. İnsan gücü tamamen şehre aktı ve geri dönüş yok” dedi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, ekili tütün alanında gözle görülür bir azalma olduğunu belirterek, “Çiftçi çok mağdur. Herkes sözleşmeli ve para karşılığı avans alıyor, karşılığında tütün üretiyor. Tütün kesimi başladı, “Ben ektim, bu yıl 4 dönüm ektim. 24 dönüm eksik var. Hiç ekemeyenler de var. Vatandaş avansı alıp parayı kullandı. Avansı veren firma parasını istiyor, üretici aldığı parayı iade edemiyor. Çok sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Göçü önlemek için bir an önce çiftçiye girdi maliyetleri konusunda yardımcı olması gerekiyor. Müstecep Mahallesi’ndeki en az 50 genç İstanbul, Ankara ve Bursa’ya iş için gitti. Bu en büyük yakınmadır. Devletimizin bir an önce tarımla uğraşan çiftçilerimize takviye yapması gerekiyor. Büyük sorunlar oldu, kabul ediyoruz ama en büyük sorun kırsalın tek geçim kaynağı olan tütün. Alıcı firmalar ile Tarım ve Orman Bakanlığı bir an önce oturup tütün fiyatlarını tartışmalı. Bugün 70 liraya kontrat yaptı ama 170 lira olsa kurtarma şansı yok. Böyle sıkıntılı bir dönemde yaşıyoruz. Tarımı temsil eden bir kurumun lideri olarak Türkiye’deki çiftçilerin sabırlı olmasını diliyorum. Devletimizin kendi halkına, tarımla uğraşan çiftçiye takviye gücü var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu